Rantalankilat löysivät kodin Kiiruna Talosta – ”kukaan ei varmaan edes usko, kun me vain ylistetään kuinka helppoa kaikki oli”

– En ollut koskaan ajatellut itseäni omakotitaloasujana. Mutta hetkeäkään ei ole sen jälkeen kaduttanut, kun teimme tästä päätöksen, kertoo syyskuussa Kiiruna Taloon muuttanut Tiina Rantalankila.

Porvoossa asuva pariskunta alkoi miettiä perheensä seuraavaa siirtoa luhtitalokaksiosta eteenpäin, ja tutustuivat Vantaan Omakoti-messuilla Kiiruna Taloihin.

– Olimme kuulleet Kiiruna Taloista Juhon äidiltä ja nimi oli jäänyt mieleen, Tiina kertoo.

– Messuilla kävimme pyörähtämässä heidän osastolla ja tykästyimme talomalleihin ja pohjaratkaisuihin heti. Asiakaspalvelu oli alusta asti erinomaista ja tuntui aidolta, Juho Rantalankila kertailee vuoden takaisia tunnelmia.

Sekä Tiina että Juho ovat kotoisin pohjoisesta niin kuin Kiiruna Talotkin. Etelään he ovat Lapista matkanneet töiden perässä.

– Olemme tutustuneet vasta täällä Porvoossa, ei ole mikään Lapin metsissä alkanut rakkaustarina, Tiina nauraa.

”Emme olisi pystyneet maksamaan vajaa tonnin vuokraa ja lainanlyhennyksiä samaan aikaan. Jos olisin työn ohessa käynyt täällä illat naputtelemassa, rakentaminen olisi kestänyt ainakin vuoden tai puolitoista”, Aaro sanoo.

Terve talo ja sen tyytyväiset asukkaat

Rantalankiloiden matka Kiiruna Talon omistajiksi alkoi noin vuosi sitten, kun sopiva tontti löytyi yllättäen nopeammalla aikataululla kuin alun perin oli tarkoitus.

– Meillä oli ajatuksena alkaa hakea tontteja vasta lokakuussa, mutta asiat etenivät niin, että syyskuussa asuimmekin jo omassa kodissa, pariskunta kertoo.

Ennen tontin ostoa Rantalankilat kävivät katsomassa myytäviä omakotitaloja ja selailivat muiden talovalmistajien tarjontaa, mutta mikään ei varsinaisesti säväyttänyt. Ensimmäinen vierailu Kiiruna Talossa asuntonäytön yhteydessä sinetöi päätöksen.

– Se näyttö se oli, sen jälkeen emme edes miettineet mitään muuta, Tiina ja Juho kertovat.

Kiiruna Talojen pohjaratkaisut ja tehtaan suojassa rakennetut elementit vakuuttivat Rantalankilat.

– Talon tekniset ratkaisut kuulostivat järkeviltä. Tuli luottavainen fiilis koko prosessista, Juho kertoo.

– Emme ole keksineet talosta juuri mitään parantamisen varaa. Jos oikein miettii, niin jonkun kaapin saattaisi nyt laittaa vähän eri kohtaan, Tiina hymyilee.

Rantalankilat kiittelevät asiakaspalvelua läpi prosessin.

– Yksi asentajista soitti meille kuukausi muuton jälkeen, että onko kaikki toiminut niin kuin kuuluu. Kehotti myös olemaan yhteydessä, jos jotakin kysyttävää tulee jatkossa. Kun on lukenut kaikenmaailman rakennusprojekteista, on Kiiruna Talojen suhteen ollut koko ajan todella luottavainen olo, Tiina kertoo.

– Rakennuttaminen voi kuulemma olla aika hankalaakin. Tuntuu, että jotkut muuttavat jopa valmiiksi homeiseen taloon, Juho pohtii.

”Emme olisi pystyneet maksamaan vajaa tonnin vuokraa ja lainanlyhennyksiä samaan aikaan. Jos olisin työn ohessa käynyt täällä illat naputtelemassa, rakentaminen olisi kestänyt ainakin vuoden tai puolitoista”, Aaro sanoo.

Kodin seinät päivässä pystyyn – talopaketti on helppo ratkaisu

Kiiruna Talon nopea pystytys herätti ihmetystä niin tuttavapiirissä kuin naapuristossakin.

– Meillä oli tuossa tontin edessä se Kiiruna Talon kyltti, jossa luki työmaan tiedot ja muuttopäivä. Viikko ennen pystytystä meiltä tultiin kyselemään, että onko teillä työmaa pahasti myöhässä, kun tontilla ei ollut kuin sokkeli ja vesikatto. Kerroin, että oikeastaan ollaan vähän aikataulusta edellä. Pitivät varmaan meitä aivan pöljinä, Juho nauraa.

Rantalankilat päätyivät malliin Kukkola 118 B, joka kohosi tontille päivässä niin kuin muutkin Kiiruna Talot.

– Oltiin molemmat täällä kyttäämässä koko päivä, Tiina nauraa.

– Tulin yövuoron jälkeen seuraamaan pystytystä. Oli se kyllä jännää ja siistiä, oikeastaan kaikkea mitä se nyt vaan voi olla, Juho muistelee syyskuun tapahtumia.

Rantalankilat näkevät nopeassa rakentamisessa etuja paitsi itsensä, myös naapuruston kannalta.

– Onhan se naapureillekin mukava, ettei valmiilla asuinalueella naputeta kolmea kesää taloa pystyyn, Juho toteaa.

– Sitähän ei ole meinannut kukaan tuttavista uskoa, että täällä oli sisällä oikeasti pinnat ja kaikki aivan muuttokunnossa, kun syyskuussa tähän pääsimme muuttamaan, Tiina kertoo.

”Emme olisi pystyneet maksamaan vajaa tonnin vuokraa ja lainanlyhennyksiä samaan aikaan. Jos olisin työn ohessa käynyt täällä illat naputtelemassa, rakentaminen olisi kestänyt ainakin vuoden tai puolitoista”, Aaro sanoo.

”Halvemmalla pääsee energiakustannusten kanssa kuin 49 neliöisessä kaksiossa”

Rantalankilan talon lämmitysjärjestelmänä on NIBE:n vesi-ilmalämpöpumppu. Energiatehokas talo on näyttänyt kyntensä jo muutamassa kuukaudessa. Keskimääräinen energiankulutus Rantalankilan taloudessa on ollut talvikuukausina noin 400 – 500 kilovattia ja kesällä luonnollisesti vähemmän. Tämä lukema sisältää niin käyttösähkön kuin lämmityskulutkin.

Kiiruna Talot teettää kaikkiin rakentamiinsa taloihin ilmatiiveysmittauksen. Rantalan kodin ilmatiiveysmittauksen tulos oli erinomainen.

– Ilmatiiveyslukua pidetään rakentamisen laadun mittarina. Vähällä energialla tässä mennään. Halvemmalla pääsee energiakustannusten kanssa kuin 49 neliöisessä kaksiossa, Juho summailee.

Energiankulutuksen seuraaminen on Juholle suorastaan harrastus.

– Insinööreillä on omat juttunsa, Juho nauraa.

Rantalankilan kodista löytyy myös takka, jota käytetään sekä lämmityksen tukena että tunnelman luojana. Tontilta kaadettuja puita ja rakennusajalta talteen otettuja laudanpätkiä on takapihalla polttopuiksi.

– Odotetaan kovia pakkasia, olisi hienoa nähdä, kuinka energiatehokas talo silloin toimii, Juho sanoo.

Ensi kesänä Rantalankilat pääsevät omakotiasumisen makuun oikein kunnolla, kun edessä on talon ulkovuoren maalaus sekä pihatyöt. Tontille tilattiin myös Kiiruna Talojen autotallielementit. Pariskunta viimeistelee itse autotallin, josta kaavaillaan paitsi suojaa autolle, myös tilaa harrastuksille, jotka kerrostaloasunnossa eivät onnistuneet.

– Omakotiasumisessa parasta on oma rauha. Saa tehdä kaiken juuri niin kuin lystää ja seinien ulkopuolellakin on vielä omaa tilaa, Tiina tiivistää.