Talopaketti oli ikäihmiselle sopiva ratkaisu – huolettomat eläkepäivät Kiiruna Talossa

Huhtaloiden koti, Kiiruna Talojen 87 neliöinen Karunki seisoo ylväänä perheen mökkitontin laidalla. Pakkanen narskuu kirkkaan aurinkoisena päivänä jalkojen alla.

– Tänä aamuna miinusasteita oli 26. Sisällä ei kovista pakkasista tiedä mitään, täytyy mittarille mennä todetakseen, että on kylmä päivä, Hannele Huhtala kertoo iloisena.

Hannele ja Tapani Huhtala muuttivat uuteen kotiinsa viime vuoden elokuussa. Lähestyvä eläkeikä sai Huhtalat pohtimaan, lähteäkö viettämään eläkepäiviä kaupunkiin Tampereelle vai luonnonrauhaan Visuvedelle. Huhtalat päätyivät rakennuttamaan kodin Visuvedelle mökkitonttinsa laitaan.

– Jätettiin tähän tilaa talolle, että jos joskus vaikka sellaisen tähän rakentaisimme, Tapani kertoo.

Huhtalat ovat muuttaneet työn perässä ympäri Suomea, rakentaneet paljon ja asuneet monenlaisissa asunnoissa.

– Pitkään ajattelimme, että teemme osan tästäkin talosta itse. Sitten kun oikein punnitsimme ikäämme, kuntoamme ja aikaamme, päädyimme avaimet käteen –ratkaisuun. Sitä emme todella ole katuneet hetkeäkään, Hannele hymyilee.

Talopaketti on huolellisen harkinnan tulos

– Tätä on harkittu tarkasti ja pitkään, Huhtalat hymyilevät.

Prosessi pyörähti käyntiin reilu vuosi sitten, kun Huhtalat käyttivät tiivisti kokonaisen kuukauden vertaillen erilaisia vaihtoehtoja. Huhtalat selvittivät eri talovalmistajien tarjontaa ja lukivat keskustelupalstoja.

– Jos sosiaalisessa mediassa tuli jostakin yrityksestä ilmi jotakin huolia, emme edes harkinneet kyseistä yritystä, Hannele kertoo.

Ahkeran selvitystyön jälkeen loppusuoralle selvisi muutamia talovalmistajia. Kun Huhtalat aloittivat talopakettien vertailun, ajatuksena oli rakennuttaa hirsitalo.

– Ollaan kamalan tyytyväisiä, että ei lopulta otettu sitä hirttä. Emme päässeet hirsitalotehtaiden kanssa sopivaan ratkaisuun, niiden valmistusaste jäi niin kauas siitä mitä toivottiin, Tapani kertoo.

Viime vuoden helmikuussa Huhtalan olivat tutustumassa eri talovalmistajiin Tampereen Asta-messuilla. Juuri ennen messuhallista lähtöä he piipahtivat Kiiruna Talojen pisteellä. Kiiruna Talot ei ollut Huhtaloille ennestään tuttu yritys.

– Siellä messuilla Ismo (Säily) rupesi heti piirtämään meille meidän toiveiden mukaista asuntoa niillä muutoksilla, jotka olivat meille tärkeitä. Tiesimme tarkkaan mitä halusimme, Hannele kertoo.

Huhtalat uskovat, että myös joltakin toiselta talovalmistajalta olisi voinut löytyä heille sopiva ratkaisu, mutta Kiiruna Talot voitti puolelleen asiakaspalveluosaamisella.

– Kiiruna Talojen suhtautuminen tähän kaupantekoprosessiin oli aivan eri tasolla. Tuntui heti, että puhumme samoista asioista. Asiakas otettiin aivan eri tavalla huomioon. Pentti oli kerta kaikkiaan hyvä myyjä. Meidän tuttavat pelottelivat, että kun teette kaupat ja nimet on paperissa, myyjästä ette kuule sen jälkeen enää mitään. Meille ei tapahtunut ollenkaan näin. Meillä on olo, että ihan loppuun asti on pidetty huolta. Jos on jälkeenpäin tullut jotakin kysyttävää, meille on vastattu aivan tuntien sisällä, Hannele kertoo.

Huhtalat harkitsivat aluksi isompaa, reilu sataneliöistä talomallia, kunnes vierailivat talonäytössä 87 neliöisessä Kiiruna Talossa ja yllättyivät tilan tunnusta.

– Kiiruna Taloissa on se etu, että voi löytää juuri sopivan neliömäärän. Ei tarvitse ostaa liian isoa taloa, Hannele tuumii.

Muuttovalmis koti oli yllätyksetön prosessi alusta loppuun

– Meille oli tärkeää tietää etukäteen tarkasti, mitä rakennusprojekti tulee maksamaan, Hannele kertoo.

Tapani toteaakin, että Kiiruna Talot on hyvä valinta silloin, kun budjetissa ei ole vara paukkua.

– Aikataulutkaan eivät pettäneet missään kohti. Kaikki puheet pitivät paikkansa, Tapani kiittelee.

– Saattaisi löytyä edullisempiakin talopaketteja, mutta arvostamme laatua ja esimerkiksi sitä, että keittiössä on Puustellin kalusteet, Hannele kertoo.

Huhtalat toivoivat pääsevänsä jouluksi kotiin. Monikaan talovalmistaja ei näin nopeaan aikatauluun taipunut.

– Saman vuoden aikana teimme päätöksen ja muutimme uuteen kotiin. Vuosi sitten helmikuussa en olisi ikinä uskonut, että olisimme nyt tässä pisteessä, Hannele iloitsee.

Kiiruna Talot saavatkin Huhtaloilta kiitosta ripeydestä ja hyvähenkisestä yhteistyöstä.

– Ei siellä lenkissä kauheasti saa olla niitä jotka on nurinpäin. Kaikki rakennusmiehet olivat taitavia, ja ylpeitä ammattiosaamisestaan, Tapani kertoo.

Talotoimituspäivänä oli koko ajan sateen uhka. Huhtaloiden tontin haastava sijainti asetti myös kuskeille haastetta. Talon toimitus sujui kuitenkin suunnitelmien mukaan, ja rakenteita suojaavat muovit poistettiin vasta, kun talo oli paikallaan ja kattoa alettiin nostaa rakenteiden päälle.

– Tiesimme, että tämä talo tulee varmuudella kuivana perille asti. Olemme nähneet eri variaatioita monilla tonteilla, kun siellä on elementit sateessa ja se ei näytä kivalta. Koemme, että Kiiruna Talojen rakennustyyli oli aivan oivallinen ratkaisu tähän sateiseen kesään, Tapani summailee.

– Tunnin päästä siitä, kun kaikki rakennusmiehet olivat poistuneet, tuli aivan mahtava iso sade. Tultiin talon sisälle ihmettelemään, että kaikki menikin niin nappiin, Hannele muistelee.

Ikäihmiselle sopiva helppous – ”mentiin sisälle, oiottiin taulut ja ruvettiin asumaan”

– Me ei ruveta enää nuortumaan. Asumisen vaivattomuus on silloin tärkeää. Talon tekniikka on helppokäyttöistä ja saimme hyvän käyttöopastuksen koneisiin. Nämä huollot mitä meidän tarvitsee tehdä, onnistuvat siis maallikoltakin, Tapani toteaa.

Huhtaloille oli asumisen mukavuuden kannalta tärkeää myös esimerkiksi ulko-ovien sijoittelu. Olohuoneesta haluttiin käynti taloa kiertävälle terassille ja kodinhoitohuoneen ovi sijoitettiin uimarannan suuntaan niin, että terassille pääsee vilvoittelemaan suoraan saunasta. Kodinkoneiden määrä ja koko mitoitettiin kaksin asuvalle pariskunnalle sopivaksi. Näin keittiöön vapautui vielä enemmän etenkin Hannelen rakastamaa kaappitilaa.

Tapani kertoo, että heillä on tapana tiivistää projektin helppous ja nopeus seuraavasti:

– Mentiin sisälle, oiottiin taulut ja ruvettiin asumaan.