Unelma terveestä hirsitalosta toteutui

Kippolan perheellä on takana ensimmäinen vuosi uudessa kodissa.

(Artikkelin kuvat: Anna-Maija ja Vesa Kippola // @unelma_hirsitalosta)

Kun Kippolan perhe lähti rakennuttamaan uutta omakotitaloaan, sävelet olivat selvät: talo tulee rakentaa niin huolellisesti ja turvallisesti, että sen voi tarpeen tullen myydä seuraaville asukkaille ilman huolia.

– Meillä oli talolle paljon rakennusteknisiä vaatimuksia. Tästä syystä suurin osa talovalmistajista putosi saman tien pois vaihtoehtojen listalta. Kun sitten tutustuimme Kiiruna Talojen toimitussisältöön, rakenneratkaisuihin ja rakentamistapaan, totesimme, että tämä vastaa täydellisesti meidän toiveitamme. Emme lopulta edes pyytäneet tarjousta muilta kuin Kiiruna Taloilta, Vesa ja Anna-Maija Kippola kertovat.

Vaatimusten taustalla painoi perheen aiemmat kokemukset rintamamiestalosta, jonka kunto osoittautui kauppojen teon jälkeen oletettua huonommaksi.

– Remontoimme talon lattiasta kattoon, talo oli huonossa hapessa. Samaan aikaan Vesa innostui hirsitalorakentamisesta ja alkoi vapaa-ajallaan tutustua aiheeseen syvemmin. Tämän myötä vahvistui ajatus, että seuraava kotimme on huolellisesti rakennettu hirsitalo, Anna-Maija kertoo.

100 % muuttovalmis koti oli Kippoloille oikea ratkaisu. Uusi rakennusprojekti omasta hartiapankista olisi kuormittanut perhettä liiaksi.

– Se olisi tarkoittanut sitä, että minä olen 24/7 lasten kanssa ja mies on kaiken mahdollisen ajan raksalla. Minusta tuntui, että ei, en ole valmis tähän, en jaksa! Tämä Kiiruna Talojen toimintamalli, jossa kaikki tehdään oikeasti valmiiksi, sopi meidän arkeen ja elämäntilanteeseen täydellisesti, Anna-Maija kertoo.

Uuteen kotiin kolmen kuukauden kuluttua lainvoimaisesta rakennusluvasta

Kun sopiva tontti löytyi, rakennusprojekti alkoi edetä ripeällä aikataululla. Kippolat kirjoittivat talokaupat tammikuussa 2020. Rakennuslupa talolle myönnettiin toukokuussa 2020. Syyskuussa 2020 talo oli valmis ja muuttokuorman sai kantaa sisään.

– Espoolla on rakentajien keskuudessa vaikea maine, joten olimme yllättyneitä siitä, kuinka helposti ja nopeasti kaikki sujui.

Hyvä pääsuunnittelija helpotti rakennusprosessia. Kippolat olivat tehneet taustatyön huolellisesti ja kyselleet alueelle rakentaneilta suosituksia hyvästä pääsuunnittelijasta.

– Meidän vinkki tuleville rakentajille onkin, että panostakaa pääsuunnittelijaan. Suunnittelija osasi antaa esimerkiksi pohjatyövaiheeseen monia rahanarvoisia neuvoja, Anna-Maija kertoo.

Kippolan hirsitaloa rakennettiin tuttuun tapaan ensin talotehtaalla. Kippolat pääsivät kesälomareissullaan käymään Tornion tehtaalla katsomassa rakenteilla olevaa kotia.

– Tehtaan päässä Ismo esitteli meille paikat ja pääsimme taputtelemaan oman kodin seiniä, että tässä ne nyt ovat!

Kun tilaelementit oli rakennettu valmiiksi, ne siirrettiin tontille, jossa kivijalka ja vesikatto odottivat valmiina. Kippolat olivat pyytäneet naapurustoa ja muita tuttavia seuraamaan, kuinka ensin tilaelementit nostetaan kivijalan päälle, ja lopuksi vesikatto koko komeuden kruunuksi.

– Pystytyspäivänä tunnelma oli jännittynyt! Hirvitti, miten laajennetun tilaelementin nosto sujuu, Vesa muistelee.

Kiiruna Talo on tontille toimitettaessa niin valmis, että työmaa-aikainen viimeistely kestää maksimissaan neljän viikon ajan.

Kippolat kertovat, että luottamus talotoimittajaan kehittyi nopeasti. Tulevat hirsitaloasujat pääsivät elämään raksatunnelmia muun muassa WhatsAppin kautta, kun ensin tehtaalta ja myöhemmin työmaalta päivitettiin kuvin ja videoin kodin rakentumista.

– Pystyin luottamaan, että kaikki etenee Kiiruna Talojen kanssa sovitusti. Työskentelen yrittäjänä ja päivät ovat täysiä. Ei minulla olisi ollut aikaa katsella kenenkään perään työmaalla, Vesa sanoo.

Hyvä myyjä helpotti kaupantekoa – ”Neuvotteluissa oli kodikas ja avoin tunnelma”

Kaikki taloprojektiin osallistuneet saavat Vesalta ja Anna-Maijalta kiitosta.

Petrille (Huuki, Kiiruna Talojen myyjä) täysi kymppi ja papukaijamerkki päälle. Hän jaksoi veivata meidän kanssa erilaisia ratkaisuja ja pintamateriaaleja kärsivällisesti. Halusimme esimerkiksi perustoimitussisällöstä poiketen taloomme Hunton-puukuitueristeet. Petri oli koko ajan superystävällinen olematta niin sanotusti limainen myyjä. Neuvotteluissa oli kodikas ja avoin tunnelma, ei rasittavaa pakkomyyntiä tai sitä, että lupaillaan ummet ja lammet. Petri kertoi rehellisesti, mikä onnistuu ja mikä ei, ja jos varmaa vastausta ei ollut, asia selvitettiin.

Myös tehtaan väen, etenkin Jenni Palomaan ja Helinä Viitavaaran, kanssa asiointi sujui rakennusvaiheessa mukavasti.

– Tehdasvaiheen jälkeen saatiin vielä niin hyvät asentajat työmaalle. Jerkku ja Joakim olivat oikea voimaryhmä, he osasivat niin hienosti ja kunnioittavasti käsitellä myös meidän vaikeaa naapuria, Anna-Maija sanoo.

Pelkistettyä hirsikauneutta –  ”valinnat osuivat kyllä nappiin”

Kippolan perheen koti on malliltaan Hirsi-Kiviranta PST, johon on tehty muutamia pieniä muutoksia. Lisävalintojen teko oli vaivatonta ja erilaisten valintojen hintalaput olivat rakentajille koko ajan selvästi esillä.

– Alkuperäisestä pohjasta poiketen vaatehuone siirrettiin makuuhuoneesta kodinhoitohuoneen yhteyteen. Se on käytännössä osoittautunut hienoksi oivallukseksi. Lisäksi siirsimme WC:n pois keittiön läheisyydestä ja otimme lisävalintana korkeamman huonekorkeuden.

Hirsi-Kiviranta PST mallissa Kippoloita miellytti sen latomainen ulkonäkö ja toimiva huonejako.

– Talossa on paljon suuria ikkunoita, vanhempien makuuhuoneesta on käynti terassille ja lasten makuuhuoneet ovat selkeästi toisella puolella taloa, Vesa luettelee mallin hyviä puolia.

Maalämpö ja hirsitalo kuuluvat yhteen

Lämmitysmuodoksi uuteen kotiin valikoitui ekologinen ja toimintavarma maalämpö, joka nykyään Kiiruna Taloilla kuuluukin hirsitalopaketteihin vakiona.

– Laskeskelimme, että se ei välttämättä tule koskaan maksamaan itseään takaisin, mutta maalämpöä puoltaa kuitenkin useampi asia. Tulevaisuudessa meillä on tarkoitus hankkia toinen sähköauto ja maalämmön ansiosta pärjäämme pienemmillä pääsulakkeilla. Maalämpö on myös huoleton ja toimintavarma ratkaisu. Olemme yhden lomareissun pilanneet stressaamalla lämmityslaitteen kestävyyttä talvipakkasilla. Maalämmön kanssa sellaista huolta ei ole, Vesa ja Anna-Maija summailevat.

Valkoinen hirsitalo ei kaipaa erillistä jäähdytyslaitetta. Lämpötilat ovat pysyneet helteillä varsin maltillisina.

– Meillä on vaalea talo ja hyvin tilaa yläpohjassa. Päivisin pidämme kaihtimet ja ovet kiinni. Kun ulkona viilenee, laitamme taloon läpivedon.

”Koko sydämestäni olen voinut sanoa, että kaikki menee niin kuin sovitaan” – Instagram toi yhteisöllisen ulottuvuuden raksa-arkeen

Kippolan perheen matkaa hirsitaloasujiksi on voinut seurata Intagramissa tilillä @unelma_hirsitalosta. Alun perin omaksi kuvapäiväkirjaksi tarkoitetusta tilistä kasvoi yllättäen suuri ja tärkeä yhteisö raksa-arjen tueksi.

– Olen tutustunut ihaniin ihmisiin ja saanut valtavasti kysymyksiä liittyen Kiiruna Taloihin, tiliä päivittävä Anna-Maija kertoo.

Useimmat Instagramin kautta saadut kysymykset liittyvät talotoimittajan luotettavuuteen ja yllättäviin kustannuksiin. Omaa kotia suunnitteleville Instagramissa kokemuksiaan jakavat rakentajat ovat kultaakin kalliimpi informaatiolähde.

– Minulta kysytään paljon, että tuleeko Kiiruna Taloilta yllätyslaskuja, ja kun vastaan ei, kysytään, että tuliko kuitenkin joku summa, mitä ette olleet osanneet odottaa. Paljon kysytään myös, voiko Kiiruna Taloihin talotoimittajana luottaa ja kyseenalaistetaan se, voiko kaikki todella toimia näin helposti ja sujuvasti.

Anna-Maija kertoo, että Instagram-tiliä on ollut kiva päivitellä, sillä hyvä kokemus on ilo jakaa muillekin.

– Koko sydämestäni olen voinut sanoa, että kaikki menee niin kuin sovitaan, aikataulut pitävät ja lisäkustannukset tulevat vain omista lisävalinnoista, jotka on selkeästi etukäteen hinnoiteltu. Monilla ihmisillä on valitettavasti paljon ei-niin-reiluja kokemuksia myyjien ja rakentamisen parista, että ihmiset eivät oikein meinaa uskoa, Anna-Maija kertoo.

Hyvä kokemus poiki jatkoa yhteistyölle – ”Kiiruna Taloilla on mieletön konsepti”

– Koti on vastannut odotuksiamme. Se on avara, se on kaunis. Talon hirsiolemus, tila ja huonekorkeus ovat herättäneet paljon ihastusta. Korona on rajoittanut elämää kodin ulkopuolella, joten on ollut hienoa, että sen ajan on voinut viettää täällä meidän kodissa, Anna-Maija iloitsee.

Kippoloiden ja Kiiruna Talojen yhteinen taival jatkuu, sillä toimiva konsepti vakuutti Vesan, joka haistoi paikan bisnekselle.

– Rakennutamme omasta tontistamme lohkaistulle tontille toisen Kiiruna Talon, jonka myymme. Alun perin tarkoituksena oli myydä tontti pois, mutta ymmärsimme pian, että itse rakennuttamalla voimme vaikuttaa siihen millainen talo naapuriin rakentuu ja ketä siihen muuttaa. Kiiruna Taloilla on mieletön konsepti ja yhteistyö toimii, joten sille on luvassa jatkoa, Vesa iloitsee.