Kimmo Malmström 4+5 talopaketin kokemuksella: ”täyden kympin suorituksia”

Yhdeksän Kiiruna Taloa rakennuttanut Kimmo Malmström päätyi talobisneksen pariin osittain sattumalta. Iso tontti Vantaalla oli perheen omiin tarpeisiin liian suuri.

– Suunnittelin, että myyn osan tontista pois jollekin, joka rakennuttaisi siihen uusia omakotitaloja. Se homma ei kuitenkaan lähtenyt tarpeeksi nopeasti etenemään, joten otin selvää, mitä rakennuttaminen käytännössä tarkoittaisi. Ymmärsin logiikan ja kaivoin excelin esiin. Tein mahdollisimman tarkkoja laskelmia jokaisesta työvaiheesta ja aloitin talotoimittajien kilpailuttamisen.

Talopakettien kilpailuttaminen vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä

Ensimmäiseen hankkeeseen, neljän yksikerroksisen omakotitalon rakentamiseen, Malmström kilpailutti 7-8 talovalmistajaa.

– Siinä oli kova työ ja huomasinkin, että niin monen toimijan kilpailuttaminen oli varsin haastavaa, sillä yksityiskohtia on valtavasti. Minulle tärkeitä kriteerejä olivat mahdollisimman valmiit talot, korkea laatu ja selkeät vastuut. Olen asunut parissa vanhassa remontointia vaativassa talossa, joten ymmärrän sitä kautta, kuinka kallista rakentaminen on, ja miksi kaikki kannattaa tehdä kerralla hyvin.

Kiiruna Taloihin Malmström tutustui Myyrmäki-hallissa järjestetyillä raksamessuilla.

– Kiirunan osasto oli siellä aika syrjäisessä nurkassa ja kuljin siitä ohi noin vartti ennen messujen sulkeutumisaikaa. Osastolla oli innokkaan oloisia mieshenkilöitä ja ajattelin, että no, annetaan mahdollisuus. Latelin faktat pöytään ja kerroin kilpailutusurakastani. Väki vaikutti olevan oikein innoissaan tästä minun hankkeestani. Kysyin, haluatteko olla mukana kilpailutuksessa, ja he tuumasivat, että ehdottomasti.

Nopea, mahdollisimman valmis talopaketti on rakennuttajalle turvallinen vaihtoehto

Korkea valmiusaste, rakentamisen laatu ja projektin selkeys ohjasivat valinnan lopulta Kiiruna Taloon.

– En ole missään kohtaa kokenut, että jäisin yksin näiden asioiden kanssa. Kiiruna Taloilla on hyvä ja selkeä prosessi, johon minun on helppo sovittaa omat velvollisuuteni rakennuttajana. Oikeastaan minulla on rakennuttajana kolme tärkeää tahoa, joiden kanssa asioinnin pitää toimia mutkattomasti: talotehdas, talojen tulevat asukkaat ja muut sidosryhmät, kuten lupaviranomaiset ja maanrakennusurakoitsija.

Rakennuttajalla riittää työtä, vaikka ei itse varsinaisesti vasaraan tarttuisikaan.

– Minulla ei ole kokemusta yhden omakotitalon rakentamisesta kerrallaan, mutta ainakin neljän ja viiden kanssa asioita saa tosissaan kirjata ennakoivasti exceliin, jotta tontilla kaikki sujuu mutkattomasti.

Rakentamisen byrokratia ja sen vaatima aika on tullut vuosien varrella tutuksi.

– Ensimmäiseen rakennusprojektiin lähdin näin jälkikäteen ajateltuna melko itsevarmana. En aivan ymmärtänyt, että yksittäisen vesi- tai viemäriputken liitoksen toteuttamiseen kuluu kaikkine säätöineen ja dokumentteineen jopa viisi viikkoa, kun Kiiruna Talo rakentuu valmiiksi noin 12 viikossa. Nopeasti opin sekä pienten että isojen asioiden tarkan ennakoimisen ja lupa-asioiden vaatiman ajan. On tärkeää, että tiedän mitä tontilla tapahtuu tänään, huomenna ja ensi viikolla.

”Kiiruna Talo ei ole halvin mahdollinen valmistalo”

– Tein skenaariolaskelmia myös osittain valmiista talopaketeista. Kiiruna Talo ei ole halvin vaihtoehto, mutta varmasti laadukkain lopputulos, mitä sillä rahalla saa. Jos haluaa säästää rakentamalla pitkästä tavarasta, tulee olla todella hyvät timpurit ja paljon aikaa. Yhden talon rakentamiseen saa varata minimissään sen 10 kuukautta.

Ostot, kaikkien tavaroiden vastaanottaminen, osaurakoiden kilpailuttaminen ja tämän kokonaisuuden valvominen työllistäisi Kimmon arvion mukaan rakennuttajaa hieman liikaa.

– Se olisi huomattavasti työläämpi tie. Nyt minun ei tarvitse olla huolissani siitä, menikö tuulensuojapaperin asennus oikein työmaalla tai sataako kaksi kuukautta. Tornion tehtaalla on niin paljon paremmat olosuhteet rakentamiseen. Rakenteilla on huolellinen sertifiointi ja laadunvalvonta toimii.

Kimmon vinkit rakennuttajalle

Malmströmin mukaan Etelä-Suomessa rakennuttamisesta voi tehdä itselleen bisneksen, kunhan tuntee alueen, jonne suunnittelee rakentavansa.

– Alue, jolle ryhdyt rakennuttamaan, on hyvä olla sinulle tuttu ja tarpeeksi lähellä. Asioiden hoitaminen vaikeutuu, jos asut kaukana rakennuskohteesta etkä tunne paikallisia toimijoita. Alueen lähivuosien kehityksestä tulisi myös olla hyvä käsitys.

Huomioi ainakin nämä:

  • Tunne alue ja tontti. Miksi ihmiset muuttaisivat juuri tänne? Paljonko tontin työstäminen maksaa?
  • Mieti, millaisia taloja nyt halutaan? ”Mielestäni tällä hetkellä ei ole suurta kysyntää yli 120 neliöisille taloille. Suuret terassit ja yksikerroksisuus ovat haluttuja ominaisuuksia.”
  • Budjetoi rehellisesti. Mistä haluan maksaa, missä voin säästää?
  • Selvitä todellinen työmäärä ja rakennuttajan vastuut.
  • Aikatauluta ja ennakoi huolellisesti. Pidä kaikki osapuolet (asiakkaat ja sidosryhmät) täydellisesti informoituna hankkeen etenemisestä tai mahdollisista viivästyksistä.
  • Hanki projektille hyvä pääsuunnittelija ja vastaava mestari.
  • Ajattele asiakkaan näkökulmasta. Ole itse mukana projektissa, kuuntele asiakkaiden toiveita huolellisesti.

– Onnistuneessa hankkeessa asiakasta on kuunneltu ja autettu oikealla hetkellä. Voit lopulta tehdä, vaikka kuinka hyviä taloja, mutta jos et ole asiakkaan huolista ja toiveista perillä, asiat menevät helposti pieleen.