Talopaketista kodiksi nopealla aikataululla – viimeistelty ja tehokas konsepti saa Timosilta kiitosta

Maritta ja Mauri Timonen ovat juuri päässeet muuttamaan uuteen kotiinsa. Suurin osa huonekaluista on löytänyt jo omille paikoilleen. Talohankkeen nopea aikataulu pääsi yllättämään pariskunnan.

– Projekti käynnistyi syyskuussa 2019, kun otimme Valtteriin (Sonninen) yhteyttä. Nopealla aikataululla pääsimme yhteisymmärrykseen talopaketista ja löysimme sopivan tontin. Talotoimitus oli helmikuun 2020 ensimmäisellä viikolla, kertoo Mauri.

Kolme viikkoa myöhemmin huonekalut kannettiin sisään valmiiseen kotiin. Kiiruna Talojen konsepti ei ollut Timosille ennestään tuttu. Ensimmäinen talotehdasvierailu toi luottamuksen projektiin jo varhaisessa vaiheessa ennen kauppojen tekoa.

– On ilo todeta, että olen erehtynyt: minulla on ollut ajatus, että valmis, linjalla tehty talo ei voi olla aivan niin hyvä kuin paikalla rakennettu. Nyt kun olemme päässeet tutustumaan Kiiruna Talojen tapaan rakentaa, on helppo ymmärtää, että huolellisella suunnittelulla ja järkevissä tiloissa rakennettaessa laatu todella pysyy tasaisena, Mauri sanoo.

”Emme olisi pystyneet maksamaan vajaa tonnin vuokraa ja lainanlyhennyksiä samaan aikaan. Jos olisin työn ohessa käynyt täällä illat naputtelemassa, rakentaminen olisi kestänyt ainakin vuoden tai puolitoista”, Aaro sanoo.

Kaikin puolin sujuva projekti – muutto uuteen kotiin viisi kuukautta ensimmäisen yhteydenoton jälkeen

Nopea aikataulu ei ollut Timosille tärkeä asia, vaan enemminkin positiivinen yllätys.

– Eihän näin nopeaa aikataulua osannut edes odottaa. Olimme asennoituneet niin, että rakentaminen ja muutto ajoittuu kesään 2020.

Nopean aikataulun mahdollisti myös Tornion kaupungin sujuva toiminta.

– Teimme kaupat Kiiruna Talojen kanssa syyskuun lopussa. Saimme sekä tontin että rakennusluvan nopealla aikataululla. Lähdimme marraskuussa kahden viikon ulkomaanmatkalle. Rakennuslupa oli tullut loman aikana ja maatyöt ehdittiin saada valmiiksi ennen talven tuloa.

Rakentamiseen liittyvä byrokratia työllisti Timosia, kuten muitakin rakentajia.

– Vaikka talotehdas valmisteli tarvittavat materiaalit hienosti ajallaan, paperityöt työllistivät silti yllättävän paljon.

Asuinalue, jonne Timoset kotinsa rakensivat, ei tuntunut etukäteen parhaalta mahdolliselta alueelta.

– Emme pitäneet tätä aluetta vaihtoehtona, mutta kun ajoimme katsomaan tonttia, kaarevat kadut ja tontti kumpareen päällä miellyttivät.

”Talotehdasvierailun jälkeen emme edes miettineet muita vaihtoehtoja” – Täysi luotto talopakettihankkeeseen alusta loppuun saakka

Timoset kehuvat Kiiruna Talojen otetta talohankkeen hoitamiseen. Valtterin rauhallinen tyyli esitellä asioita teki vaikutuksen. Toisena vaihtoehtona ollut rivitaloasuminen unohtui talotehdasvierailun myötä.

– Ostopäätökseen ei painostettu, vaan meille jaettiin perinpohjaista informaatiota. Eteenpäin vievä voima oli nopeasti herännyt luottamus koko organisaatiota kohtaan, Mauri sanoo.

– Minä en ollut kovin tiiviisti mukana ensimmäisen kotimme rakennusprojektissa. Nyt oli mukavaa, kun sain kysellä niin paljon kuin jaksoin ja aina tuli vastaus. Koko projektin aikana ei ollut mitään ongelmia. Niitä ei vain päässyt syntymään, Maritta kertoo.

Tuotantolinja ja siellä tehty työ vakuuttivat.

– Se, että Kiiruna Talojen tuotantoketju toimii niin hyvin, on valtava etu myös asiakkaalle. Myynti ja toteuttaminen kulkevat saumattomasti käsi kädessä. Meillä on tunne, että tämän hankkeen toisena osapuolena voimme luottaa, että kaikki pelaa hyvin myös rakentamisen jälkeen.

Rakentamisen yksityiskohdat miellyttivät Timosia. Tehtaassa valmistetun kodin kanssa rakennusaikaisesta kosteudenhallinnasta ei tarvinnut kantaa huolta.

– Seinän rakenne ja alapohjan käyttövarmuus ovat tärkeitä yksityiskohtia. Seinää tarkastellessa ajattelin, että tuollainenhan sen pitää olla: kaikki on yhdellä katseella nähtävissä. Kiiruna Talojen rakennustyylissä on palattu siihen vanhaan: mitään rakenteita ei ole pantu betoniin, kaikki putket ja johdot ovat näkyvillä.

”Emme olisi pystyneet maksamaan vajaa tonnin vuokraa ja lainanlyhennyksiä samaan aikaan. Jos olisin työn ohessa käynyt täällä illat naputtelemassa, rakentaminen olisi kestänyt ainakin vuoden tai puolitoista”, Aaro sanoo.

”Voiko rakentaminen olla näin hauskaa ja helppoa?”

Timoset kävivät maalaamassa kotinsa moduulit yhteen kertaan jo tehtaalla.

– Pääsimme aistimaan tehtaan tunnelmaa kahden päivän ajan. Siellä oli mukava tekemisen meininki. Työn ääni kuului ja kaikki olivat meille todella ystävällisiä.

Timoset kertovat päivitelleensä, voiko rakentaminen todella olla näin hauskaa ja helppoa, kun muistaa, millainen työmaa ensimmäisen kodin rakentaminen oli.

– Meillä oli palkattua työvoimaa, mutta kyllä rakentamiseen piti silti osallistua itse sataprosenttisesti.

Kiiruna Taloilla on tapana perustaa jokaiselle talohankkeelle viestiryhmä, johon lisätään asiakkaan ja myyjän lisäksi talotehtaan yhteyshenkilö, työpäällikkö ja esimerkiksi vastaava työnjohtaja. Yhteinen Whats App -ryhmä saa myös Timosilta kehuja.

– Tieto kulki sujuvasti kaikille, ryhmä oli hyvä. Rakentamiseen osallistuneet ihmiset loivat projektiin mukavan tunnelman.

Talopaketin hinta-laatusuhde – ”Emme voi sanoa, että talo olisi ylihinnoiteltu”

Kiiruna Talon hinta on Timosten mukaan laatuun suhteutettuna kohtuullinen. Kaikkien kulujen jälkeen talolle jäi hintaa melko tarkasti 2 000 € per neliö. Hintaan on laskettu tontti, maatyöt, lupamaksut ynnä muut.

– Kun ottaa huomioon muun talotarjonnan, tämän prosessin vaivattomuuden ja esimerkiksi repertuaarin, josta saimme valita sisustustuotteet, emme voi sanoa, että tämä talo olisi ylihinnoiteltu. Koemme, että saimme vaikuttaa kaikkeen kodinkoneista ja pistokkeiden paikoista lähtien aina valojen sijaintiin saakka, Mauri kertoo.

Timoset kehuvat rakentamisen laatua vuolain sanoin.

– Työnjälki on todella hyvää. Yleensä listat ja sovitteet ovat niitä asioita, joita katsomalla viimeistelyn laatu selviää. Tässä talossa ne kestävät kyllä katseen. Erityisesti pesuhuoneessa ja saunassa työnjälki on vaikuttavaa.

Eläkepäiviään viettävillä Timosilla on muutama kuukausi aikaa asettua taloksi ennen seuraavia projekteja: autotallia ja pihanlaittoa.

– Sopivan kokoinen koti palveluiden lähellä oli meille tähän elämäntilanteeseen erittäin hyvä ratkaisu.